Met gepaste afstand toch dichtbij

In Nederland gelden sinds maart 2020 diverse maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Wij staan ook in deze onzekere tijden klaar om families te begeleiden bij het afscheid van een dierbare. We proberen met gepaste afstand toch dichtbij te zijn.

Afscheid nemen in tijden van corona verloopt vaak anders dan we gewend zijn. Met ingang van 13 november is sprake van een gedeeltelijke lockdown. Er geldt geen maximum aantal bezoekers voor uitvaarten. Wel moeten bezoekers van een uitvaart altijd 1,5 meter afstand (kunnen) houden. In de praktijk betekent dit vaak dat een beperkt aantal mensen welkom is. In de aula’s van crematoria in de regio zijn meestal tussen de 50 en 100 personen welkom. Op kleinere uitvaartlocaties, zoals bij ons in Leersum en Maarn, geldt bijvoorbeeld een maximum van 35 personen. Wij kunnen uiteraard adviseren over een passende locatie en de mogelijkheden van een livestream en een fotograaf.
Na afloop van een begrafenis of crematie is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten. We merken dat families het fijn vinden om na afloop van het afscheid na te kunnen praten met een hapje en drankje. Ook dan blijft het belangrijk om die 1,5 meter te bewaken. Iedereen wordt gevraagd om plaats te nemen.
 
Ook nu blijven de basisregels wel van kracht. Dat betekent:
  • Bij klachten testen en thuisblijven
  • Geen handen schudden
  • Zorg voor goede luchtventilatie in uitvaartcentra, crematoria en aula’s
Het is fijn dat er voor de nabestaanden ruimte kan worden geboden om goed afscheid te nemen. Wij begeleiden families graag bij het vorm geven van het afscheid van hun dierbare, passend binnen de huidige maatregelen.