Het verzorgen van een kinderuitvaart

Samen vormgeven aan het afscheid van jullie kind

Bij het overlijden van jullie kind en vormgeven van het afscheid komt er veel op jullie af. Wij begeleiden regelmatig ouders in deze intens verdrietige periode.

Samen nemen wij in alle rust de tijd om het afscheid voor te bereiden.We informeren jullie stap voor stap over de keuzes die jullie kunnen maken en op welk moment deze keuzes gemaakt moeten worden. Niet alles hoeft namelijk op de eerste dag besloten te worden. We zorgen voor goede informatie over de mogelijkheden en behouden het overzicht. Wij kunnen veel voor jullie uit handen nemen, maar geven jullie alle ruimte om veel zelf te doen.

Mogelijkheden

Een intiem afscheid in jullie eigen woonkamer? Een herdenking op school? Een afscheid in het bos? Een dankdienst in de kerk? Dit zijn enkele voorbeelden van de uitvaarten van kinderen die wij begeleid hebben. Het programma voor het afscheid van jullie kind ontstaat vaak geleidelijk. We benadrukken in de voorbereiding vaak dat ‘niets hoort’, het is belangrijk dat jullie keuzes maken die bij jullie passen.

Naast de invulling van de dag van de uitvaart zijn er meer belangrijke keuzes te maken. We noemen er enkele.

Waar is jullie kind in de dagen tussen het overlijden en de uitvaart? Als jullie kiezen voor een thuisopbaring kan dat bijvoorbeeld in het eigen bed van jullie kind. Er zijn voor het opbaren thuis drie mogelijkheden:

  • gebruik van een koeling;
  • thanatopraxie (lichte balseming);
  • bio-sac 200 (een zakje met actieve koolstof en geïmpregneerde klei op de buik).

We adviseren jullie over de voor- en nadelen van de verschillende methoden.

Speciale aandacht is nodig voor de andere kinderen in jullie omgeving, in het bijzonder broertjes en zusjes. Onderzoek heeft aangetoond dat het voor de rouwverwerking van kinderen goed is om hen bij de uitvaart te betrekken. De manier waarop ze reageren heeft te maken met hun leeftijd, ontwikkeling en ervaring. Er kunnen vragen aan de orde komen waar jullie zelden bij stil hebben gestaan, zoals:

  • Hoe vertel ik de kinderen van een overlijden?
  • Kunnen ze hun broertje of zusje nog zien en aanraken?
  • In hoeverre betrekken jullie ze bij het overlijden en bij de uitvaart?
  • Hoe leg je begraven of cremeren uit?
  • Aan welke informatie hebben zij behoefte?

In overleg met jullie en de kinderen proberen wij de dagen rond de uitvaart zo toegankelijk mogelijk voor ze te maken. Wij maken hierbij, afhankelijk van de leeftijd, gebruik van ‘troostdoosjes’ en/of herdenkingsstenen. Verder ontvangen jullie een boekje over ‘Kinderen en de dood’ waarin de meest gestelde vragen beantwoord worden.

Met kleine rituelen, bijvoorbeeld het aansteken van de kaars, het sluiten van de kist, het voorlezen van een gedicht of het maken van muziek kunnen kinderen een kleine, maar ook een grotere rol spelen bij de uitvaart.

Er zijn vele mogelijkheden voor het kaartje en bijvoorbeeld de kist of mand voor jullie kind. Wij zijn goed op de hoogte van de verschillende leveranciers en hun producten.

Willen jullie foto’s laten maken van het afscheid? Foto’s kunnen een mooie manier zijn om de liefde en aandacht waarmee jullie afscheid nemen vast te houden.

Kennismaking vooraf

Misschien is jullie kind ziek en is er tijd om na te denken over het afscheid. In een voorgesprek kunnen wij meedenken over het naderende afscheid. Wij informeren jullie zorgvuldig en ondersteunen bij de keuzes die gemaakt moeten worden. We zoeken samen met jullie naar een passende manier om het afscheid vorm te geven.

Ondersteunend

Als uitvaartbegeleider zijn wij ons ervan bewust dat wij op een heel emotioneel moment bij jullie binnenstappen. Het is een bijzondere ervaring daarvan deel te mogen uitmaken. Soms zijn wij daarbij op de voorgrond, maar meestal op de achtergrond aanwezig. Ondersteunend daar waar nodig is.